Sabtu, 15 Jun 2013

COUPLE PENULIS:PUTERA UNGGAL

COUPLE
PENULIS:PUTERA UNGGAL
REVOLUSI DAKWAHLelaki dan perempuan memang diberikan nafsu oleh Allah. Jika seorang lelaki melihat seorang perempuan, lazimnya ia diiringi kecenderungan ke arah seks. Atas sebab itulah ISLAM memperkenalkan konsep aurat, menundukkan pandangan, melarang wanita berhias secara keterlaluan kerana ia boleh menarik nafsu lelaki kepada perempuan. Oleh itu, jika ada lelaki yang mengatakan bahawa dia berkawan dengan seorang perempuan tanpa perasaan cinta, yang sebenarnya ia adalah adalah kes yang jarang dan tidak termasuk kes2 biasa.
Walaupun hubungan persahabatan ini lazimnya didakwa terjalin bukan atas dasar cinta atau seks, namun ia masih tertakluk pada hukum yang sama, iaitu lelaki dan perempuan tidak boleh mempunyai hubungan yang akrab atau dengan kata lain bergaul bebas tanpa batasan.
Yang sebenarnya tidak salah bercinta,tetapi cinta itu mestilah didasarkan dengan perjalanan syariat. Kita boleh lihat kebanyakkan muda mudi hari ini,sebelum mendirikan rumah tangga bersumpah setia yang disaksikan oleh bulan dan bintang untuk sehidup dan semati atau pun kasih tidak akan bertukar ganti. Betulkah cara tersebut boleh dikatogerikan sebagai cinta suciyang patut wujud di dalam alam rumah tangga Islam??? Cinta suci di dalam istilah ialah cinta lelaki tidak boleh berbelah bahagi kepada wanita yang dicintainya dan begitu juga sebalikknya. Rasa-rasanya bentuk cinta yang sedemikian adalah hipokrit. Wujud atas dasar kasih tidak mahu belah bagi.
“Janganlah sesekali seorang lelaki menyendiri dengan perempuan yang tidak halal beginya, kerana syaitan, kecuali kalau ada mahramnya.” (RIWAYAT AHMAD)
Kemungkinan jua cara kita menilai cinta banyak dipengaruhi filem-filem hindustan yang begitu mengasyikkan pada masa kini. Atau pun kita menilai cinta banyak dipengaruhi oleh kisah Romeo and Juliet yang sanggup mati bersama. Agaknya inilah bentuk cinta yang tingghi nilainya. Sekiranya begini cara setiap pasangan berfikir, pasti mereka tidak akan menemui kebahagiaan. Kerana pengalaman telah membuktikan banyak rumahtangga yang gagal dibina di atas bentuk ini.
Bila didapati pasangan melakukan kesilapan atau punya kelemahan, hati semakin hancur dan timbul tindakan yang tidak tentu arah. Tidak hairanlah jikalau wujud risiko yang sebegitu rupa kerana cinta diletakkan kepada hamba yang lemah, bukan pada Allah yang Maha Esa. Di dalam Islam, cinta yang sejati itu adalah cinta yang diserahkan kepada Allah s.w.t. dan lelaki atau suami hanyalah jalan untuk memperolehi redha Allah.
Cinta suci hanyalah lahir daripada iman dan taqwa. Hati orang yang bertaqwa adalah untuk Allah dan Rasulnya. Hati yang demikian akan melihat akhirat lebih utama daripada dunia. Maka orang yang sedemikian akan mengorbankan dunianya untuk akhirat.
DITEGASKAN OLEH SUATU HADIS BAHAWA ORANG LELAKI JIKA ADA KEMAMPUAN, DIGESA SEUPAYA CEPAT BERKAHWIN.INI DINYATAKAN HADIS YANG DIRIWAYATKAN OLEH IBNU MAS'UD, BAHAWA RASULLAH S.A.W. BERSABDA, “WAHAI PEMUDA!JIKA DI ANTARA KAMU ADA YANG MAMPU KAHWIN HENDAKLAH IA BERKAHWIN,KERANA NANTI MATANYA AKAN LEBIH TERJAGA DAN KEMALUANNYA AKAN LEBIH TERPELIHARA.DAN PABILA BELUM MAMPU BERKAHWIN,HENDAKLAH IA BERPUASA, KERANA PUASA ITU IBARAT PENGEBIRI”
Mengapa mereka disuruh berkahwin??? kerana dalam AL-QURAN juga Allah menyebut, menusia secara normal memang Allah jadikan ada nafsu seks terhadap wanita. Fitrrahnya memang begitu. Jadi bagaiman ingin kita nafikan hakikat tersebut???
Firman Allah,surah An Nur:30 yang bermaksud
“katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pendangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka.”
sementara ayat An Nur:31 seterusnya menegaskan,
“katakanlah kepada perempuan perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (drpd memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka, dan janganlah mereka memperlihatkan hiasan tubuh mereka melainkan kepada suami, atau bapa mereka,atau bapa mertua mereka, atau anak anak mereka, atau anak anak tiri mereka,atau saudara mara mereka, atau anak bagi saudara mereka yang laki, atau bagi saudara saudara mereka yang perempuan, atau perempuan perempuan Islam,atau hamba hamba mereka atau orang gaji dan orang laki laki yang telah tua dan tiada keinginan kepada perempuan atau kanak kanak yang belum mengerti tentang aurat wanita dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi daripada perhiasan mereka.”
Bagi para remaja, adalah terlalu bahaya bergaul bebas sesama sendiri antara lelaki dan wanita.
Walaupun mereka mengatakan tidak bercinta tetapi mereka juga tertakluk kepada hukum. Seperti seorang perempuan mendakwa “orang perempuan memakai tudung kerana dia cantik ingin menutup kecantikannya”. Walau apapun alasannya, dia tetap termasuk dalam undang undang kena menutup aurat.
Kemungkinan kemungkinan hubungan ini akan menjadi sebab fitnah dan menghampiri zina adalah hubungan akrab antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram. Walaupun ia tidak kecenderungan seks tetapi ia boleh menjadi fitnah. Apatah lagi nafsu memang tidak bermata, tidak kenal sifat, usia atau apa pun.
Walau bagaimanapun,islam tidaklah begitu keras sehingga menghalang lelaki dan perempuan drpada bersahabat. “tidak salah menjadi kawan baik tetapi ada batasannya. 1-aurat. 2-percakapan.
Percakapan harus dijaga agar perbualan tidak menjurus ke arah seks. Komunikasi dalam islam dianggap penting sebab itu islam mengingatkan wanita agar merendahkan suara ketika bercakap kerana bimbang perkara sebegini akan berlaku. 3-Sentuhan fizikal juga harus dielakkan.
Serapat manapun hubungan tersebut, dengan lelaki atau perempuan sebagai saudara angkat atau sahabat karib, islam meletakkan batas bahawa mereka tidak boleh bersentuhan kulit dan sebagainya tanpa keadaan darurat.

Tiada ulasan: